Tomasz Szypuła z Baborowa to aktualny mistrz Polski w lodziarstwie. Jak mówi – urodził się na lodziarni. Jego ojciec Stanisław zajmuje się lodami od 1974 roku i do dzisiaj prowadzi swoją lodziarnię. Początkowo nie przypuszczał, że również on zajmie się lodami zawodowo. Wprawdzie ukończył technikum gastronomiczne, ma również za sobą praktykę kelnerską i kucharską, ale później studiował turystykę i hotelarstwo oraz… politologię. Jednak jego największą pasją okazały się lody.
W latach 90-tych pracował w rodzinnej firmie swojego taty. W latach 1998-2000 prowadził w Baborowie kawiarnię „Amarena”. Od 2015 roku prowadzi blog „Lodowe inspiracje” na branżowym portalu iLody.pl. Jest również właścicielem lodziarni „Pod Orzechem” w Baborowie.
Kiedyś, mówi w regionie było tylko kilka lodziarni, które oferowały zaledwie kilka smaków produkowanych lodów. Rzemieślnicy robili je z porządnych składników czyli jajek, masła, śmietany. W latach 90-tych na polskim rynku pojawili się Włosi, którzy przywieźli swoje sproszkowane komponenty i to diametralnie zmieniło rodzimy rynek lodów. Bardzo wiele firm obrało drogę na skróty, zaczęli stosować proszki, które były wygodne i bezpieczne w produkcji lodów. Obecnie ok. 90% lodziarni tak właśnie działa. Sam chciał czegoś więcej, postanowił, że jego lody będą tylko z naturalnych składników. Pracował w wielu firmach z branży, jeździł na szkolenia, podpatrywał najlepszych, ciągle szukał, pytał i drążył. Przez ponad rok spotykał się z włoskimi technologami, którzy dopiero po dłuższym czasie znajomości powoli i niechętnie odkrywali część swoich tajemnic.
Mistrzowskie lody
W firmie Polmarkus poznał Łukasza Parzymskiego – cukiernika z Krakowa z którym w duecie zdobył tytuł mistrza Polski na EXPO SWEET 2017 w Warszawie. W mistrzostwach brało udział 13 zespołów, startowali pierwszy raz i jako pierwsi w historii zajęli I miejsca we wszystkich kategoriach.
Do przygotowania mieli: lody waniliowe (najtrudniejszy smak do zrobienia), lody czekoladowe, autorskie, sorbet oraz deser lodowy. W składzie lodów waniliowych znalazła się między innymi wanilia z Madagaskaru, masło i żółtka. Skład lodów czekoladowych oparli o włoską czekoladę oraz cukier muscovado. Z kolei podstawą lodów autorskich był styryjski olej z pestek dyni. Do przygotowania sorbetu posłużyły maliny i buraczki doprawione ziołami. Wisienką na torcie okazał się przygotowany przez dream team deser – wykonany w formie owocu awokado. W składzie wszystkich lodów znalazło się mleko i śmietana z mleczarni w Głubczycach i jajka od sprawdzonych dostawców.
Copa del Mondo della Gelateria 2018
W tej chwili mistrzowski duet przygotowuje się do Lodziarskich Mistrzostw Świata Copa del Mondo della Gelateria 2018, które odbędą się we włoskim Rimini. Tomasz Szypuła i Łukasz Parzymski – jako jedyny duet z Polski – zmierzą się ze światową konkurencją.
– Cały czas skupiam się na rozwoju swojej lodziarni i tworzeniu własnej marki. Przekonałem się, że to działa a obrana przeze mnie droga ma sens. Klienci również doceniają to co robię i często przyjeżdżają z odległej okolicy zasmakować moich lodów – mówi Tomasz Szypuła o swoich planach na przyszłość.
Adam Hiltawsky
You must be logged in to post a comment.